Groen licht van de Belastingdienst voor het cafetariseren 2.0!

Eigentijdse, concurrerende arbeidsvoorwaarden maken een organisatie aantrekkelijk voor huidige en nieuwe medewerkers. Zeker in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt kunnen arbeidsvoorwaarden doorslaggevend zijn in de keuze voor een werkgever. Belangrijk is dan ook dat de arbeidsvoorwaarden binnen een organisatie niet in beton gegoten zijn, maar meebewegen met veranderingen in de markt. Dat kan via het ‘cafetariseren’ van arbeidsvoorwaarden.

Op dit moment is één van de meest bekende voorbeelden van een cafetariaregeling de uitruil van een fiets. Werkgevers bieden deze regeling graag aan, zolang het maar past binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Vaak maakt maar een beperkt aantal medewerkers gebruik van een fietsregeling, maar deze arbeidsvoorwaarde benut vaak wel een onevenredig deel van de vrije ruimte. Medewerkers verzoeken werkgevers nu om meer mogelijkheden op bijvoorbeeld het gebied van vitaliteit en groene arbeidsvoorwaarden: arbeidsvoorwaarden die een positieve impact maken op gezondheid, het klimaat en milieu. Ook deze arbeidsvoorwaarden zijn via een cafetariaregeling te realiseren. Daarbij wordt ons dan vaak de vraag gesteld, hoe dan?

De aantrekkelijkheid van een cafetariaregeling is met name dat brutoloon (of tijd) uitgeruild kan worden met een netto vergoeding. Dit kan nu op een wijze die voor de werkgever kostenneutraal is en voor de medewerker een interessant (fiscaal) voordeel oplevert. Hiervoor gelden fiscale spelregels die onder meer in een beleidsbesluit van de Belastingdienst zijn verwoord.

Publiq Belastingadviseurs heeft de spelregels voor het cafetariseren van deze arbeidsvoorwaarden, waarbij de kosten voor de werkgever gelijk blijven en optimaal gebruik wordt gemaakt van de fiscale mogelijkheden, als één van de eerste – en misschien wel als eerste - met de Belastingdienst afgestemd! De cafetariaregeling die Publiq Belastingadviseurs kan aanbieden, voldoet aan de eisen van de werkkostenregeling en het beleidsbesluit. Met deze cafetariaregeling kan de werkgever, desgewenst kostenneutraal, medewerkers faciliteren in de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp, sportabonnementen of andere duurzame voorzieningen tot in totaal € 2.400 per jaar. De mogelijkheden zijn hierbij nagenoeg onbeperkt en creëert voor iedere medewerker een optimale mix van arbeidsvoorwaarden.

Mocht u bijvoorbeeld groene arbeidsvoorwaarden of nieuwe vitaliteitsregelingen aan uw medewerkers willen aanbieden of een cafetariaregeling overwegen, neem dan gerust contact met ons op via [email protected]. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden.


deel deze pagina
Naar het overzicht
  • Home
  • Nieuws
  • Groen licht van de Belastingdienst voor het cafetariseren 2.0!