Eerste stap naar fiscale vereenvoudiging thuiswerken voor grenswerkers Nederland-Duitsland
Nederland en Duitsland hebben een wijziging van het belastingverdrag aangekondigd die het thuiswerken voor grenswerkers makkelijker moet maken. Met deze afspraak mogen grenswerkers straks tot 34 dagen per jaar thuiswerken zonder dat dit gevolgen heeft voor de belastingheffing. Het loon blijft in dat geval volledig belast in het land van de werkgever.
Voor wie is dit van belang?
Dit is interessant voor Nederlandse werkgevers met in Duitsland wonende werknemers die incidenteel thuis willen werken. Ook voor de betreffende werknemers is dit interessant.
Waarom is dit van belang?
Normaal gesproken is het inkomen van grenswerkers belast in het land waar het werk fysiek wordt verricht. Een in Duitsland wonende werknemer die 100% in Nederland werkt, is volledig belast in Nederland. Dat maakt het makkelijk voor de werkgever: het loonstrookje van de in Duitsland wonende werknemer werkt hetzelfde als voor elke andere werknemer.
Echter, een dag thuiswerken in Duitsland zorgt ervoor dat het loon gerelateerd aan de thuiswerkdagen belast is in Duitsland. De Nederlandse werkgever dient bij te houden welke dagen waar is gewerkt en zal alleen het loon over de dagen gewerkt in Nederland, tot de grondslag voor de loonheffingen mogen rekenen. Het in Duitslands belastbare deel van het loon wordt normaliter pas belast in de Duitse aangifte inkomstenbelasting. De werknemer moet dus rekening houden met een nabetaling van Duitse inkomstenbelasting, want er is geen voorheffing geweest. In bijzondere gevallen is de Nederlandse werkgever verplicht om een loonadministratie te gaan voeren in Duitsland en Duitse loonheffing in te houden. Wat een dergelijke situatie extra complex maakt, is de vertaling van de loonbestanddelen naar Duitse (afwijkende) fiscale regels. Dit veroorzaakt veel administratief werk en kosten, wellicht zelfs inhuur van een adviseur, terwijl het wellicht slechts om enkele thuiswerkdagen gaat.
Met deze aangekondigde wijziging wordt dat voorkomen: tot 34 thuiswerkdagen per jaar blijft het inkomen volledig belast in het landen van de werkgever. Dit vermindert administratieve lasten en voorkomt onzekerheid bij zowel werkgever als werknemer over het netto-inkomen en de loonkosten.
Nog enkele aandachtspunten:
Vervolg
De wijziging is nog niet definitief. Beide landen moeten de aanpassing van het verdrag nog goedkeuren. Ook is nog niet bekend wanneer de regeling precies in werking treedt en hoe de formulering in het verdrag wordt vastgelegd.
Nederland en Duitsland hebben afgesproken om te blijven overleggen over verdere verruiming van de thuiswerkregeling. Voor werknemers die structureel 1 of 2 dagen per week thuiswerken geldt de aankondigde wijziging (nog) niet.
Wij houden u op de hoogte zodra er meer bekend is over de verdere uitwerking van de wijziging van het belastingverdrag Nederland-Duitsland.
Als er nog vragen zijn naar aanleiding van dit artikel, neem dan gerust contact met ons op met ons contactpersoon of via [email protected].